Naar Costa Rica
op Vakantie

Denk jij er aan om op vakantie te gaan naar Costa Rica? Lees op deze pagina waarom je zou moeten kiezen voor een Costa Rica vakantie. Ook geven we praktische reisinformatie zodat je goed voorbereid bent op je reis naar Costa Rica.

Costa Rica Vakantie

Waarom Costa Rica?

Hou je van natuur? Neem dan een Costa Rica vakantie! Dit kleine land – maar 1.2 keer groter dan Nederland – bezit bijna 5 procent van de biodiversiteit op aarde, en is daarmee een van de meest biologisch diverse landen ter wereld. Meer dan 500.000 diersoorten noemen Costa Rica hun thuis – op het land en in de zee. Bron: WikipediaHet land beschikt over zonnige stranden, regenwouden, nevelwouden, bergen, vulkanen, watervallen, warmwaterbronnen en rivieren.

Relaxen aan het strand, buitenavontuur, dieren in hun oorspronkelijke habitat bekijken en leren over een nieuwe cultuur. Costa Rica biedt voor iedereen meer dan voldoende, zelfs de meest kieskeurige reizigers zullen iets vinden dat aan hun voorkeur voldoet, waardoor Costa Rica een werkelijk unieke vakantiebestemming is:

Regenwouden en nevelwouden

Een groot deel van Costa Rica is bedekt met regenwoud. Zowel aan de Caribische kust als aan de Pacifische kust zijn in zuiden van het land laaglandregenwouden te vinden. Laaglandregenwouden zijn in geheel Latijns-Amerika nauwelijks nog te vinden aan de Pacifische kant, maar Costa Rica heeft met Corcovado nationaal park nog een uniek primair regenwoud te bieden. Daarnaast zijn de hoger gelegen nevelwouden (cloud forest) een must om te bezoeken tijdens je Costa Rica vakantie. Minder dan 2,5 procent van ’s werelds tropische wouden zijn nevelwouden. Deze bossen kenmerken zich door een hoge luchtvochtigheid en een bijna permanent mistig waas. Het biedt een perfect klimaat voor talloze orchideeën, insecten, vogels en zoogdieren. Een toeristische highlight in veel nevelwouden is de ‘canopy walk’, je loopt dan over een hangbrug ten hoogte van het bladerdak van de bomen.

Prachtige stranden

De stranden zijn werkelijk schitterend; een foto kan eigenlijk geen goed beeld geven, je moet het zelf ervaren! Er zijn veel verschillende soorten stranden: goudkleurig zand, wit zand, zelfs knapperig zand dat bestaat uit geplette zeeschelpen. Deze verscheidenheid is te danken aan de rollende golven van de Caribische Zee en de Stille Oceaan; het land heeft namelijk twee kusten. Costa Rica is dus ook per uitstek geschikt voor een strandvakantie. Waarom de stranden zo mooi blijven? Ze zijn beschermd. Een maritieme bestemmingswet van 200 meter heeft zware hotelbouw aan het strand voorkomen, zodat iedereen kan genieten van deze prachtige plekken.

Actie & Avontuur

Je Costa Rica vakantie zal allesbehalve saai zijn. Het ene moment loop je door een bladerdak op een hangbrug, het volgende moment zoom je er doorheen met een zipline. Wildwaterraften over stroomversnellingen, kajakken over de zee, surfen, snorkelen en duiken, dit zijn slechts enkele van de wateravonturen die op je wachten. Blijf je liever droog? Wat dacht je van het verkennen van de omgeving op een catamaran of een walvistocht? Wandel in de buurt van een vulkaan, geniet ’s ochtends vroeg van vogels kijken om zeldzame rassen te spotten of ga op een nachttour door het bos. Zoveel om uit te kiezen!

Tico´s zijn Pura Vida

Wat schrijf je daar nou? Het gaat over de nationale bevolking en hun nationale uitspraak.

Costa Ricanen noemen zichzelf Tico’s. Een woord afgeleid van ‘hermanticos’, wat kleine broers betekent. Dit vat de essentie van de Costa Ricaanse mensen heel goed samen, aangezien ze familie, gemeenschap en saamhorigheid waarderen.

‘Pura Vida’ zal een van de eerste termen zijn die je zal opvallen tijdens je vakantie in Costa Rica. Het wordt in tal van situaties gebruikt en allen zijn positief; goedemorgen, hallo, tot ziens, het gaat goed met me, het is geen probleem, alles is goed of aangeven dat iemand, een plek of iets goed is.

De twee woorden ‘Pura Vida’ vatten vrijwel alles samen wat dit Midden-Amerikaanse paradijs zo geweldig maakt. Ze betekenen letterlijk ‘puur leven’, maar ze hebben meer te maken met een manier van leven dan met een simpel gezegde. Herinner je je ‘hakuna matata’ van The Lion King nog? ‘Pura Vida’ is de Costa Ricaanse versie van die relaxte filosofie. In Costa Rica is het volgen van deze filosifie makkelijk: we hebben een uitstekende kwaliteit van leven en we leven midden in een land met weelderige valleien en kristalblauwe kusten. ‘Pura Vida’ is een soort van wijsheid die aangeeft hoe Tico’s naar de wereld kijken:

  • Concentreer je op wat belangrijk is in het leven.
  • Maak je niet druk om kleine vervelende dingen, laat het gaan.
  • Vergeet niet de tijd te nemen om te genieten van de simpele geneugten van het leven.
  • Neem altijd de tijd om te ontspannen.
  • Heb niet zo’n haast.

Wij vinden dat het ontmoeten van de Tico’s met hun mooie levensopvatting ook een toeristisch hoogtepunt is. Het zijn zeer vriendelijke mensen die het je graag naar je zin maken. Na het lezen van deze paragraaf verbaast het je wellicht niet dat Costa Rica geen leger heeft.

Duurzaam reizen

Van ecolodges tot herbebossing, Costa Rica is ongelooflijk groen. In feite is Costa Rica zo groen dat ze op weg zijn om ’s werelds eerste CO2-neutrale land te worden – nu al wordt meer dan 99 procent van hun elektriciteit opgewekt door hernieuwbare energie (geothermische energie, waterkracht, wind, zon en biomassa). 30 procent van het land staat onder milieubeschermende maatregelen en je reis-euro’s ondersteunen deze inspanningen rechtstreeks.

Holland Hotels Costa Rica

Onze vereniging helpt sinds 2005 Nederlandstaligen met vakanties naar Costa Rica.

Lees meer over Costa Rica in ons Reisblog

De Costa Rica Natuur

Costa Rica is echt een natuurbestemming! Het ‘barst’ van de natuur: van regenwoud tot tropisch strand, van nevelwoud to vulkanen en meer…

De beste nationale parken voor de vogels van Costa Rica

Costa Rica staat bekend om de grote diversiteit aan vogels en in het land zal je buiten de natuurparken ook veel vogels spotten. Maar er zijn een aantal parken bij uitstek geschikt voor het kijken van vogels in Costa Rica.

Nationale Parken Costa Rica

In dit artikel geven we een totaaloverzicht van alle nationale parken in Costa Rica. Van een groot aantal populaire natuurparken geven we ook een korte beschrijving.

Reistijden, vliegvelden en vluchten naar Costa Rica

Lees over de snelste reistijd naar Costa Rica en welke vluchten en vliegvelden je het beste kunt gebruiken. Ook geven we een complete lijst van alle steden in de wereld die direct op San Jose, Costa Rica vliegen.

Beste reistijd Costa Rica; klimaat, weer en regenseizoen

Lees over wanneer je het beste naar Costa Rica kunt gaan, of je het regenseizoen zou moeten ontlopen en de verschillende klimaatgebieden.

De Costa Rica Geschiedenis en Aardrijkskunde

Lees over de geschiedenis, ligging en aardrijkskunde van Costa Rica. Inclusief een kaart van Costa Rica en Costa Rica op de wereldkaart.

Praktische zaken voor je Costa Rica Vakantie

Geld in Costa Rica

In Costa Rica wordt betaald met Colones, maar de US-dollar wordt ook zeer veel gebruikt in het land. Maar het is aan te raden Colones in cash bij je te hebben. Vaak wordt er een ongunstige wisselkoers gerekend als je in US-dollar wilt betalen.

Met meeste EU-pinpassen kun je bij de meeste banken in Costa Rica niet gewoon pinnen. Wel kan je in de bank geld opnemen als je pinpas een Maestro-logo bevat. Ook worden Credit Cards volop geaccepteerd, met name Visa en Mastercard. Het is te adviseren minimaal 1 creditcard mee te nemen (beter om er meerdere te hebben). Autoverhuurbedrijven verlangen vaak een autorisatie voor hun garantie. Zorg dat je bank je kaarten heeft geactiveerd voor gebruik buiten de EU en dat het bestedingslimiet voldoende is.

Je kunt de creditcard ook gebruiken om te pinnen. Vaak is er wel een opnamelimiet per keer, bv $200,- aan Colones. Vaak kun je gewoon nog een aantal keren pinnen bij dezelfde automaat (indien je meer nodig hebt).

Reisdocumenten voor Costa Rica

Om Costa Rica in te komen, heb je een paspoort nodig dat één dag na thuiskomst in Europa nog geldig is. Kinderen moeten een eigen paspoort hebben. Reeds bij vertrek uit Europa moet je kunnen aantonen een terugreisticket in bezit te hebben (mag ook een geldig vliegticket of buskaartje zijn naar Nicaragua of Panama). Personen met een Belgisch of Nederlands paspoort mogen maximaal tot 90 dagen in Costa Rica verblijven.

Ook in Costa Rica ben je verplicht je te kunnen identificeren met een geldig document. Voor EU-reizigers is dat dus je paspoort. Het is aan te raden je paspoort op je lijf bij je te houden. Bij sommige activiteiten is het lastig je paspoort bij je te hebben (bv. bij watersporten) waardoor je het beter in het kluisje van het hotel kunt achterlaten. Zorg wel dat je een kopietje meeneemt, niet alleen van het voorblad, maar ook van de pagina met je entreestamp (foto van de entreestamp is ook goed, maar zorg dat het paspoortnummer te lezen is).

Vlieg via de Verenigde Staten naar Costa Rica? Zorg dan dat je een ESTA-visavrijstelling aanvraagt.

Stroom in Costa Rica

Neem je apparaten mee met een stekker, dan heb je ook een omvormer nodig: elektriciteit is 110 Volt, 60 Hertz in Costa Rica. De stopcontacten en stekkers zijn naar Amerikaans model: twee platte parallelle strips.

De taal in Costa Rica

In Costa Rica spreekt men Spaans. In veel gevallen zul je met Engels terecht kunnen in hotels, restaurants en andere plekken waar veel toeristen komen.

Kraanwater in Costa Rica

Ondanks dat het water in de meeste plekken drinkbaar is, is het aan te raden voorzichtig te zijn met het drinken van kraanwater in Costa Rica.

Bekeuringen in Costa Rica

In Costa Rica is er ook verkeerspolitie, ‘Transitos’ genaamd. Er wordt regelmatig gecontroleerd en bekeuring zijn niet goedkoop. Een bekeuring voor te hard rijden loopt al gauw op tot bijna $700. Over een doorgetrokken streep inhalen kost tenminste $600.

Openbaar vervoer in Costa Rica

Het openbaar vervoer in Costa Rica is op zich goed geregeld en niet duur. Het probleem is dat het zeer veel reistijd kost waardoor je veel minder kunt doen tijdens je Costa Rica vakantie. Daarnaast zijn sommige plekken niet met openbaar vervoer bereikbaar en in veel gevallen zijn er dan ook geen taxi’s beschikbaar.

Veiligheid & Diefstal in Costa Rica

Costa Rica is een veilig land om door rond te reizen en op vakantie gaan. Toeristen zijn zeer zelden slachtoffer van een misdrijf. Wel vinden er diefstallen plaatst. Eigenlijk is dat niet veel anders als in Nederland of België, je moet in Costa Rica ook op je spullen passen.

De typische huurauto’s vol bepakt met tassen en koffers trekken snel de aandacht van dieven. Met name op toeristische plekken. Het is dus aan te raden je auto niet uit het oog te verliezen als deze nog volgeladen is met alle bagage. Het is beter om in 1 keer van hotel naar hotel te rijden, je bagage uit te pakken en daarna pas leuke dingen gaan doen in de buurt.

Neem je toch een tas mee, neem die dan mee uit de auto of laat deze in de achterklep zodat deze niet zichtbaar is. Voor het oog moet de auto leeg zijn.

Op het strand kun je geen spullen onbeheerd achter laten (net zoals in Nederland en België).