De Costa Rica Natuur

10 jun 2021Natuur

De natuur van Costa Rica is perfect voor een natuurvakantie

De vraag stellen waar je écht naar toe moet in Costa Rica, is vragen om een onmogelijk antwoord: alles is mooi! Costa Rica ‘barst’ van de natuur en de natuur is zeer divers: van nevelwoud tot tropisch strand, van regenwoud tot weinig begroeide bergtoppen of vulkanen.

Holland Hotels helpt je graag met het samenstellen van je individuele rondreis door Costa Rica. Kijk ter inspiratie naar onze mooi rondreis ‘Rust & Natuur’. Deze gaat langs alle natuurlijke hoogtepunten zoals hieronder beschreven. 

Vulkanen in Costa Rica

Costa Rica is een echt vulkanenland, daar waar de natuur in Costa Rica zo veelzijdig is. Door het hele land lopen diverse bergruggen, en een aantal daarvan is opgebouwd uit vulkanen. In de Centrale Vallei, dicht bij de hoofdstad San José, is de vulkaan Irazú te bezichtigen. De vulkaan ligt in een natuurpark. Irazú, vlak bij de stad Cartago, is een soort maanlandschap, heel bijzonder om te zien. Poás, bij Alajuela, heeft een kratermeer, waar het soms behoorlijk naar zwavel kan stinken. Ten oosten van Irazú ligt de vulkaan Turrialba, die na een lange slaaptijd in 2008 weer actief is geworden. Regelmatig komen er stoompluimen, stofwolken en rotsblokken uit. De meest bekende vulkaan van Costa Rica is Arenal. Deze vulkaan is momenteel (tijdelijk?) niet actief. Een goede plek om de vulkaan te zien is La Fortuna, of El Castillo. Wil je de vulkaan van dicht bij observeren, ga dan naar de Arenal Observatory Lodge. Wat verder naar het noorden liggen de wat minder bekende Tenorio en Miravalles vulkanen, en de Rincón de la Vieja. In het natuurpark aan de voet van deze vulkaan kun je prachtig wandelen. Hier ziet u de kokende bubbelende modder, en de stoom komt er zo maar de grond uit.

Vulkaan Irazu Costa Rica
Vulkaan Irazu, Costa Rica

Nevelwouden in Costa Rica

De nevelwouden van Costa Rica hebben een heel aparte flora en fauna. In deze wouden is ook de quetzal te zien, een schitterende vogel. De bekendste nevelwouden zijn gelegen in Monteverde in Guanacaste en rondom San Gerardo de Dota in het nationale park Los Quetzales.

Mangroven in Costa Rica

In Costa Rica vindt men een van de grootste mangrove gebieden van Centraal Amerika. Dit gebied ligt in de delta van de rivieren Térraba en Sierpe. Vanuit Sierpe worden tours georganiseerd met een bootje om hier in dit bijzondere gebied dieren te spotten: vier soorten apen, luiaards, boa constrictors, rode ara’s, kaaimannen en krokodillen en heel veel vogels.

Nauyaca Waterval Costa Rica
Nauyaca Waterval, Costa Rica

Watervallen in Costa Rica

Watervallen zijn een belangrijk onderdeel van de Costa Rica natuur, er zijn er zeer veel, in elke regio van het land kun je watervallen vinden. De watervallen in Costa Rica zijn vooral in het regenseizoen spectaculair. Bij sommige watervallen bestaat de mogelijkheid om onder de waterval te zwemmen, of er langs omhoog te klimmen (rappeling). Een aantal van de bekendste watervallen zijn: La Paz, Nauyaca, en de waterval in de Río Celeste.

Holland Hotels Costa Rica

Onze vereniging helpt sinds 2005 Nederlandstaligen met vakanties naar Costa Rica.

Hot springs in Costa Rica

Er zijn ook heetwaterbronnen in Costa Rica, of ‘aquas termales’ zoals ze het hier noemen. De beste vind je bij Rincón de la Vieja en in de buurt van La Fortuna, bij de vulkaan Arenal. Maar in het zuiden van Costa Rica, bij San Vito, kun je ook hot springs vinden.

Stranden in Costa Rica

Costa Rica staat ook bekend om haar prachtige tropische stranden. Zowel aan de Caribische- als de Pacifische kust kun je prachtige stranden vinden. Van enorm lang uitgestrekte stranden tot pittoreske baaien. Er zijn maar een paar stranden in Costa Rica waar het druk kan worden, de meeste stranden zijn erg rustig. Natuur is ook bij het strand alom aanwezig, Costa Rica kent zeer veel belangrijke broedplaatsen voor zeeschildpadden en Uvita is het belangrijkste gebied in Centraal Amerika waar de bultrugwalvissen hun jongen ten wereld brengen.

costa rica strand
Het strand bij Cabo Blanco, Costa Rica

De nationale parken van Costa Rica

Costa Rica was een van de eerste landen in Latijns Amerika die weer begon met herbebossen van land en het te beschermen. Tegenwoordig bestaat zo’n 20% van de oppervlakte van Costa Rica uit nationale natuurparken. Door de nieuwe aanpak is de natuur van Costa Rica buiten de nationale parken ook prachtig. Maar het zeker waard om een aantal nationale parken te bezoeken tijdens je Costa Rica vakantie. Bekijk het volgende artikel om meer te lezen over de nationale parken van Costa Rica. De bekendste zijn: Manuel Antonio in het Centraal Pacific gebied, Monteverde in Guanacaste en Tortuguero in het noordelijk Caribisch gebied.