Nationale Parken Costa Rica

8 jun 2021Natuur

De nationale parken van Costa Rica

Costa Rica staat bekend om de grote diversiteit van natuur en kent een zeer groot aantal nationale parken. In dit artikel geven we een totaaloverzicht van alle nationale parken in Costa Rica. Van een groot aantal populaire natuurparken geven we ook een korte beschrijving. Voor het gemak geven we gelijk opties waar te overnachten; of bekijk het volledige overzicht van onze Costa Rica hotels.

 

Kaart nationale parken Costa Rica

nationale parken costa rica

Legenda nationale parken Costa Rica

1. Isla Bolaños National Wildlife Refuge
2. Nationaal park Santa Rosa
3. Nationaal park Guanacaste
4. Nationaal park Rincón de la Vieja
5. Las Baulas Marine National Park &
Tamarindo National Wildlife Refuge
6. Lomas Barbudal Biological Reserve
7. Nationaal park Palo Verde
8. Nationaal park Barra Honda
9. Ostional National Wildlife Refuge
10. Cabo Blanco National Reserve
11. Curú National Wildlife Refuge
12. Islas Guayabo, Negritos and Pájaros Biologic Reserves
13. Caño Negro National Wildlife Refuge
14. Arenal National Park
15. Juán Castro Blanco National Park
16. Volcán Poás National Park
17. Braulio Carrillo National Park
18. Barra del Colorado National Wildlife Refuge
19. Tortuguero National Park
20. Natuurpark Volcán Irazú
21. Guayabo National Monument
22. Orosi (Tapantí) National Park
23. Carara National Park
24. Manuel Antonio National Park
25. Marino Ballena National Park
26. Chirripó National Park
27. La Amistad International Park
28. Hitoy-Cerere Biologic Reserve
29. Cahuita National Park
30. Gandoca-Manzanillo National Wildlife Refuge
31. Golfito National Wildlife Refuge
32. Nationaal park Corcovado
33. Isla del Caño Biological Reserve
34. Peñas Blancas National Wildlife Refuge
35. Ricardo Jimenez Oreamuno Recreation Area
36. Isla del Coco National Park
37. Monteverde National Park
38. Sierpe Terraba

Rincón de la Vieja National Park

Met je bezoek aan vulkaan Rincón de la Vieja loop je in een korte tijd van een droog bos naar een vulkanische omgeving in de wolken. Uitbarstingen van kokende modder, kokend water en stoom die resoneren in de lucht. Je kunt getuige zijn van al deze vulkanische activiteit in een trip van nog geen 2 uur. Er is echter meer te doen in Rincón de la Vieja National Park, bezoek de waterval La Cangreja (bekend als de ‘Blue Lagoon’ vanwege de karakteristieke waterkleur) en maak wandelingen door de verschillende omgevingen met een prachtig uitzicht op de oceaan. Rincón de la Vieja Nationaal Park ligt in de buurt van de stad Liberia – waar ook het tweede internationale vliegveld van Costa Rica zich bevindt – in de provincie Guanacaste.

Arenal National Park

De grootsheid van vulkaan Arenal valt niet te ontkennen bij het bezoek aan La Fortuna de San Carlos, waar dit natuurwonder zich bevindt. Arenal National Park is een niet te missen attractie; de lavastromen die in 1992 zijn neergekomen, de indrukwekkende ceiba-boom van meer dan 400 jaar oud en de paden door authentieke regenwouden. Bovendien draagt elk bezoek rechtstreeks bij aan het behoud van de natuur, aangezien 100% van de inkomsten naar het Nationaal Park Fonds gaat, dat gezamenlijk wordt gebruikt om alle beschermde gebieden van het land te financieren.

arenal costa rica
Vulkaan Arenal, Costa Rica

Tenorio Volcano National Park – Rio Celeste

Tenorio Volcano National Park is het natuurpark waar je de beroemde Río Celeste kunt aanschouwen. De kleur van de rivier Celeste, omgeven door een weelderig bos, biedt een indrukwekkend landschap dat het bekijken en bewonderen waard is. Een rivier met kristalhelder water dat turquoise wordt. Het is geen magische daad: het is een natuurlijk spektakel waarvan je alleen getuige kunt zijn op de plek die bekend staat als El Teñidero. Tenorio Volcano National Park is gelegen in het vulkanische gebergte van Guanacaste, het herbergt een regenwoud dat soorten flora en fauna van regionaal belang beschermt.
De Tenorio-vulkaan biedt natuurlijke panoramische uitzichten die het mogelijk maken om de vlaktes van de Stille Oceaan en het Caribisch gebied te zien.

Volcán Poás National Park

Vulkaan Poás is actief en heeft een van de grootste kraters ter wereld. Bekijk deze kolos zonder lange afstanden af te leggen. Poás Volcano National Park heeft niet alleen een van de grootste kraters ter wereld, maar bevindt zich ook in de bossen van de centrale bergketen, met prachtige natuurlijke landschappen. Poás ligt vlakbij de stad Alajuela en is daarmee uitermate geschikt als een van je laatste bezienswaardigheden van je reis indien je de laatste nacht alvast weer dicht bij het vliegveld wilt overnachten. Probeer in de ochtend te gaan, want zeer vaak komt er mist in de middag.

Braulio Carrillo National Park

Braulio Carrillo National Park is gelegen ten noorden van de Central Valley, op de centrale vulkanische bergketen, tussen de vulkaanreuzen Poás en Irazú. Deze prachtige natuurlijke schat omvat de vulkanen Barva en Cacho Negro, die zich uitstrekken van Alto de la Palma tot het noorden van het kanton Moravië tot La Selva in Puerto Viejo de Sarapiquí. Het Braulio Carrillo National Park is een van de grootste beschermde gebieden in Costa Rica met 50.000 hectare en bevindt zich in een van de gebieden met de meest abrupte topografie van het land. Het landschap bestaat uit hoge bergen die dicht begroeid zijn met bossen en een groot aantal ravijnen waar rivieren en beken doorheen stromen die van groot belang zijn bij de productie van hydro-elektrische energie. Het nationale park Braulio Carrillo heeft twee sectoren welke open zijn voor het publiek: Quebrada González en Volcán Barva.

Holland Hotels Costa Rica

Onze vereniging helpt sinds 2005 Nederlandstaligen met vakanties naar Costa Rica.

Volcán Irazú National Park

Hier ontdek je de grootsheid van de hoogste vulkaan van Costa Rica. Irazú Volcano National Park is gemakkelijk bereikbaar en dichtbij de stad, het heeft vijf kraters en adembenemende uitzichten. Het observeren van de kraters van de vulkaan is het belangrijkste doel van degenen die dit nationale park bezoeken. Met een prachtige bergachtige omgeving, lage begroeiing en nat en koud weer, vertoont deze site de meeste tijd mist. De Irazú ligt 3432 meter boven zeeniveau en is daarmee de hoogste vulkaan in Costa Rica; het heeft een gemiddelde jaartemperatuur van 5 to 9°C. Op heldere dagen kun je vanaf de top zowel de Stille als de Atlantische Oceaan zien, een groot deel van het nationale grondgebied, en met een telescoop, zelfs het meer van Nicaragua. Vulkaan Irazú ligt op 31 km van de stad Cartago.

Tortuguero National Park

Tortuguero National Park ligt in het noordoosten van Costa Rica en is een van de belangrijkste toeristische iconen van Costa Rica, aangezien het internationaal erkend wordt voor de bescherming van het belangrijkste broedstrand van de groene schildpadden (op het westelijk halfrond). Weg van de stad en gevormd door een uitgebreid netwerk van rivieren en kanalen, is de toegang alleen mogelijk via kleine boten: op deze manier is het Tortuguero National Park een plek die anders is dan alle andere; waardoor de reis een echte ontmoeting met de Caribische cultuur zal zijn. Nationaal park Tortuguero is met haar complexe en diverse ecosystemen een paradijs voor elke toerist die van natuur houdt.

Tortuguero National Park Costa Rica
Tortuguero National Park, Costa Rica

Cahuita National Park

Maak kennis met het best bewaarde koraalrif in het Costa Ricaanse Caribische gebied en geniet van het landschap, de cultuur en de keuken van het gebied. Witte zandstranden, een turquoise zee en een gevarieerd onderwaterleven zijn enkele van de attracties die op je wachten in Cahuita National Park in de provincie Limon. In dit ecosysteem, genesteld in het Caribisch gebied maar met een bosrijke omgeving, vind je wilde dieren zoals wasberen, luiaards, leguanen en basilisken. Je zult ook slangen zoals ‘oropel’ en ‘tamagá’ opmerken, en vogels zoals de zwarte havik. In het park is het mogelijk recreatieve sporten te beoefenen en de paden te bewandelen, of gewoon te genieten van de stranden, zwemmen of zonnebaden.

Los Quetzales National Park

Los Quetzales National Park ligt in het Copey-district, in het kanton Dota op 76,5 kilometer ten zuiden van de hoofdstad San Jose. Het is een speciaal gebied om vogels te spotten, zoals de Quetzal (Pharomachrus mocinno) een soort die volgens de IUCN-lijst bijna bedreigd wordt. Ben je een vogelaar? Lees dan ook ‘de beste parken voor het kijken van vogels in Costa Rica‘.
Het type nevelwoud in Los Quetzales park,  dat door de verschillende klimatologische omstandigheden wordt gegenereerd, heeft bomen die bedekt zijn met een grote verscheidenheid aan plantensoorten, waardoor ze aantrekkelijker zijn voor vogels en dieren die in het gebied wonen. Het herbergt veel endemische soorten flora en fauna. Verblijf in San Gerardo de Dota voor je bezoek aan Los Quetzales Nationaal Park.

Manuel Antonio National Park

Wandelpaden omringd door dieren in het wild en rusten op paradijselijke stranden zijn opties die beloven je zintuigen te prikkelen tijdens je bezoek aan Manuel Antonio National Park. De magie van het strand en het groen van het bos komen samen op één plek, en het resultaat is een natuurlijk paradijs. Het is niet verrassend dat Manuel Antonio National Park het grootste aantal toeristen ontvangt van alle nationale parken in Costa Rica. Naast stranden biedt het park een zeer vochtig tropisch bos waar soorten flora en fauna die met uitsterven worden bedreigd naast elkaar bestaan, een mangrovemoeras, eilanden en een lagune van 14 hectare. In een korte rit kun je door verschillende paden lopen die je door een primair bos leiden. Daarnaast heb je een indrukwekkend uitzicht op zee en kun je op elk uur van de dag genieten van de wilde dieren. Manuel Antonio Nationaal Park ligt in het kanton Quepos, in de provincie Puntarenas.

Manuel Antonio National Park Costa Rica
Manuel Antonio National Park, Costa Rica

Marino Ballena National Park

Marino Ballena National Park bij Uvita is de favoriete plek van bultrug walvissen en verschillende soorten dolfijnen. Ballena betekent walvis in het Spaans en de bultruggen komen elk jaar (juli tot oktober) om hun voortplantingscyclus uit te voeren; ze komen aan bij het park in baai gecreëerd door een natuurlijke rotsachtige formatie in de zee die lijkt op de staart van een walvis. In Marino Ballena park kun je de tómbolo (walvisstaart) bezoeken, genieten van de stranden of snorkelen om het zeeleven te zien. Je kunt ook genieten van de kalme zee en varen naar nabijgelegen eilandjes. Naast walvissen zijn er ook gevlekte dolfijnen, tuimelaar dolfijnen, mantaroggen, hamerhaaien, papegaaivissen en makrelen. Het Marino Ballena Nationaal Park heeft 4 officiële toegangsroutes, de hoofdingang is via Uvita, maar andere ingangen zijn gelegen bij Colonia, Ballena en Piñuela.

Corcovado National Park

Corcovado National Park is voor de echt natuurliefhebber die niet terugdeinst voor natuur in haar puurste vorm; ruig maar prachtig! Een ontmoeting met een tapir op het strand, kijken naar een kudde pekari’s (saino’s) en het observeren van de vinnen van een stierhaai wanneer deze de rivier binnenkomt, het lijken scènes uit een natuurfilm, maar kunnen realiteit worden met je bezoek aan Corcovado Nationaal park. Het natuurpark bevat 2,5% van de biodiversiteit die totale wereld kent. Je kunt Corcovado bereiken via Drake Bay of via Puerto Jimenez, Carate. 

Bron: SINAC (nationaal systeem van beschermde gebieden).