Beste reistijd Costa Rica; klimaat, weer en regenseizoen

9 jun 2021Praktische Reistips

In dit blog bespreken we het klimaat van Costa Rica, het Costa Rica regenseizoen, de beste reistijd Costa Rica (beste reisperiode) en het weer in de verschillende gebieden van Costa Rica.

 

Het Costa Rica klimaat

Het klimaat van Costa Rica is tropisch. Dat betekent dat er vrijwel het gehele jaar door een aangenaam warme temperatuur heerst. Er zijn 8 verschillende klimaatzones en dus is het klimaat eigenlijk overal weer anders. Daarnaast zijn binnen die 8 klimaatzones allerlei microklimaten aanwezig. Mede daardoor is het niet makkelijk om een juiste weervoorspelling te geven in Costa Rica. Met name in de gebieden dicht bij tropisch nevelwoud en/of regenwoud kloppen de voorspelling van weerapps bijna nooit. Door het vochtige klimaat voorspellen ze 365 dagen per week regen en onweer, echter is dit lang niet altijd het geval en zeker niet voor de gehele dag.

Het weer in Costa Rica wordt mede bepaald door het landschap. Door het midden van het land loopt een bergketen. San José ligt hier op een hoogvlakte (rond 900 meter), waardoor het hier niet zeer warm wordt. De temperatuur ligt meestal rond de 21 graden. In de laaglanden aan beide kusten kan de temperatuur in de droge periode oplopen tot boven de 30-35 graden. Ook is de luchtvochtigheid per gebied verschillend. In het noordwesten warm en droog, in het zuidwesten juist warm en vochtig. De Caraïbische zijde is ook warm en vochtig. In de bergen bevinden zich de nevelwouden, het is er koel en vochtig.

Holland Hotels Costa Rica

Onze vereniging helpt sinds 2005 Nederlandstaligen met vakanties naar Costa Rica.

Het regenseizoen in Costa Rica

In Costa Rica wordt er eigenlijk niet echt gesproken van een regenseizoen, men geeft de voorkeur aan ‘green season’, het groene seizoen. Dit komt door de negatieve lading die de term ‘regenseizoen’ met zich meebrengt, men denkt dan vaak aan dagenlang regen, 24 uur per dag. Maar tijdens het groene seizoen in Costa Rica beperkt de regen zich vaak tot een stevige hoosbui in de loop van de middag of avond. De planten vinden het heerlijk en veel mensen ook, want het koelt de omgeving af naar een behagelijke temperatuur voor een goede nachtrust. Tijdens het regenseizoen is het vaak niet nodig de airconditioning te gebruiken in de slaapkamer. Het groene seizoen in Costa Rica loopt van Mei tot en met November. Alleen rond Oktober kan het voorkomen dat het een paar dagen onbehagelijk is door een overvloed aan regen. Oktober zou je misschien de echte regentijd van Costa Rica kunnen noemen. Ook al geld dit niet voor de Caribische kant, daar is het rond Oktober juist droog en zonnig. Daarentegen kent de Caribische kust een minder sterk droogseizoen van December tot en met April.

Beste reistijd Costa Rica
Het is regenwoud genaamd voor een reden.

De beste reistijd Costa Rica

Maar wat is de beste periode om op vakantie te gaan naar Costa Rica? Dat hangt van je voorkeuren af. Niet alleen ten aanzien van warmte en droogte, maar ook ten aanzien van budget. Het droge seizoen is ook ‘high season’ waardoor veel prijzen hoger liggen dan in het regenseizoen, bv: vliegtickets, autohuur en ook hotels. Overigens zijn de prijzen in Juli en Augustus vaak ook hoger dan de prijzen in Mei, Juni, September en Oktober.

In de provincie Guanacaste – in het noordwesten van Costa Rica – is het in het droogseizoen zeer droog waardoor er ook veel overlast is van stof. Met name in dit gebied is de natuur mooier in het groene seizoen, de planten hebben het immers beter ‘naar hun zin’ met wat regen af en toe.

In het droogseizoen, met dat prachtige zonnige weer, is het natuurlijk wel goed toeven aan het strand. Aan de pacifische kust kun je dagelijks genieten van fantastische zonsondergangen. Daarentegen vinden sommige mensen het groene seizoen behagelijker omdat het niet te warm is. Ook ervaren de meeste de regen niet als zeer onbehagelijk, want het is immers nog steeds lekker warm. Daarnaast is een echte tropische bui een ervaring op zich. Kortom, je kunt in iedere periode van het jaar fantastisch op vakantie naar Costa Rica. De beste reistijd Costa Rica hangt helemaal van jezelf af.

Het Costa Rica weer

Het weer in Costa Rica verschilt dus sterk per gebied. Hieronder kun je weerstatistieken per gebied bekijken. Zoals eerder uitgelegd zit er dus binnen ieder gebied ook nog variatie in, maar het geeft toch een goed beeld van het weer dat je kunt verwachten voor je vakantie naar Costa Rica. Bron: Instituto Meteorológico Nacional de Costa Rica

Het weer in San Jose, Costa Rica

het weer in san jose

Het weer in Puerto Viejo (Caribische kust)

het weer in puerto viejo

Het weer in Guanacaste (Noord Pacifische kust)

het weer in guanacaste

Het weer in Manuel Antonio (Centraal Pacifische kust)

het weer in manuel antonio

Het weer in Corcovado (Zuid Pacifische kust)

het weer in corcovado

Costa Rica reizen beginnen bij Holland Hotels Costa Rica!