Reistijden, vliegvelden en vluchten naar Costa Rica

25 jul 2022Praktische Reistips

In dit blog bespreken we de snelste reistijd en beste vluchten naar Costa Rica. Daarnaast maken we duidelijk welke Internationale en lokale luchthavens er zijn. Als laatste geven we een complete lijst van alle steden waarvan direct op Costa Rica gevlogen kan worden.

De hotels ook nog niet geboekt? De leden van Holland Hotels leveren samen een mooie selectie van Costa Rica hotels.

De snelste reistijd naar Costa Rica

Wil je weten hoe lang het vliegen is naar Costa Rica? Dat ligt helemaal aan het vliegticket. Rechtstreekse vluchten zijn vanzelfsprekend het snelste. Maar sommige vluchten met een overstap zijn niet veel langer en kunnen wel veel goedkoper zijn.

Vanuit Amsterdam is de directe vlucht van KLM naar San Jose en Liberia (stopt eerst in San Jose en gaat daarna door naar Liberia) de snelste optie met 11 uur en 45 minuten. Maar deze vliegt alleen in winterdienstregeling van KLM (eind oktober t/m eind maart). Andere snelle opties gaan via Panama City met KLM/Copa (14:20), Parijs met Air France (14:40), Frankfurt met Lufthansa (15:05) en Madrid met Iberia (15:10).

Vanuit Brussel is er geen directe vlucht naar Costa Rica. De snelste optie is via Amsterdam met KLM (13:40), daarna zijn de routes via Frankfurt met Lufthansa en Madrid met Iberia de snelste opties, beiden 15 uur en 25 minuten. De route via New York is ook vrij snel (16:33) maar wij adviseren deze niet te gebruiken, lees de paragraaf hieronder genaamd “De beste vluchten naar Costa Rica”.

De vlucht van Curaçao naar Costa Rica kan vanzelfsprekend veel sneller. De routes via Panama met Copa zijn de snelste, de kortste reistijd is 4 uur en 42 minuten. Een andere route is mogelijk via Bogota met Avianca, maar deze vlucht duurt 7 uur en 30 minuten.

Holland Hotels Costa Rica

Onze vereniging helpt sinds 2005 Nederlandstaligen met vakanties naar Costa Rica.

De beste vluchten naar Costa Rica

Reistijd alleen is niet het belangrijkste bij het selecteren van je vlucht naar Costa Rica. Ook gemak en kosten spelen een rol. Een directe vlucht is bijna altijd duurder dan een vlucht met een overstap. Voor je gemak zal je niet graag meer dan 2 overstappen willen maken. De prijs voor een vlucht met 1 overstap is vaak al veel beter dan een directe vlucht.

Maar het volgende is goed om te weten bij het selecteren van je vlucht met een overstap. Het is niet aan te raden dat je een overstap hebt in de Verenigde Staten of Mexico. Beide landen verplichten je door douane te gaan. Dit geeft extra administratieve rompslomp, een hoop ongemak met lange wachtrijen en de mogelijkheid je overstap te missen bij grote drukte op de vliegvelden. Voor de Verenigde Staten geldt bovendien dat je vooraf het ESTA formulier ingevuld moet hebben, de kosten hiervoor zijn ongeveer USD40 en is 2 jaar geldig.

Het is aan te raden een vlucht te kiezen met een overstap in Europa (bv. Amsterdam, Frankfurt, Parijs of Madrid). Een andere goede en relaxte optie voor wanneer je vanuit Amsterdam vliegt, is een overstap in Panama. Deze luchthaven is vrij klein waardoor de gate voor je volgende vlucht altijd dichtbij is. Daarnaast hoef je niet door de douane.

Toch vinden wij dat de directe vlucht van KLM vanuit Amsterdam naar San Jose de beste vlucht is. Zeker omdat de prijs (meestal) niet duurder is dan met een overstap. Met een directe vlucht van Amsterdam naar San Jose begint je vakantie op een comfortabele en relaxte manier. Het enige minpuntje aan deze vlucht is dat de terugvlucht vanuit San Jose een tussenstop maakt in Liberia, Costa Rica; ook al is het een snelle tussenstop.

KLM vliegt 4 keer per week met een Boeing 787-9 van Amsterdam naar Liberia, Costa Rica (LIR), met op de heenreis een tussenstop in San José, Costa Rica. KL0719/0717 vertrekt op maandag, woensdag, vrijdag en zondag om 12.40 uur vanaf Schiphol en arriveert om 17.25 uur lokale tijd in San José. Terugvluchten zijn op dezelfde dagen met vertrek om 19:10 met aankomst in Amsterdam om 14:15 uur lokale tijd. Bron: www.klm.nl.

lokale vluchten costa rica
Een lokale vlucht in Costa Rica is eigenlijk ook een tour.

De vliegvelden van Costa Rica

Costa Rica heeft twee Internationale luchthavens. De voornaamste is het vliegveld van de hoofdstad San Jose (SJO). Het vliegveld is echter gelegen in Alajuela (een voorstad van San Jose). De andere Internationale luchthaven is gelegen in Liberia (LIR) in het Noord-Westen van Costa Rica en is genaamd Daniel Oduber Quiros. Dit vliegveld heeft aanzienlijk minder binnenkomende vluchten dan San Jose Airport. 

Er zijn ook een aantal lokale vliegvelden die alleen binnenlandse vluchten ontvangen. Als je niet veel tijd hebt voor je rondreis door Costa Rica kan het gebruik van binnenlandse vluchten wellicht tijd besparen. De volgende belangrijke toeristische plekken hebben lokale luchthavens: La Fortuna, Tortuguero, Puerto Limon (voor Puerto Viejo), Tamarindo, Nosara, Tambor, Quepos en voor Corcovado nationaalpark kun je vliegen naar zowel Drake Bay als Puerto Jimenez. 

Intercontinentale directe vluchten naar San José

Hieronder volgt een overzicht van alle directe intercontinentale vluchten naar Juan Santamaría International Airport (SJO).

Opgelet: er zijn geen directe vluchten tussen San José en Afrika, het Midden-Oosten, Azië, Japan of Oceanië.

Bron: https://www.flightconnections.com/

Non-stop vluchten van Europa naar San José

 • Air France (SkyTeam): gedurende het hele jaar naar Parijs (CDG).
 • KLM (SkyTeam): seizoensgebonden naar Amsterdam (AMS).
 • British Airways (Oneworld): seizoensgebonden naar Londen Gatwick (LGW).
 • Edelweiss Air: gedurende het hele jaar naar Zürich (ZRH).
 • Lufthansa (Star Alliance): gedurende het hele jaar naar Frankfurt (FRA).
 • Iberia (Oneworld): gedurende het hele jaar naar Madrid (MAD).

Non-stop vluchten van de VS naar San José

 • Alaska: het hele jaar door naar Los Angeles (LAX).
 • American Airlines (Oneworld): gedurende het hele jaar naar Charlotte (CLT), Dallas-Fort Worth (DFW), Miami (MIA), New York City (JFK) en Phoenix (PHX).
 • Delta (SkyTeam): het hele jaar door naar Atlanta (ATL) en Los Angeles (LAX).
 • JetBlue: het hele jaar door naar Fort Lauderdale (FLL), seizoensgebonden vluchten naar Los Angeles (LAX), het hele jaar door vluchten naar New York City (JFK) en Orlando (MCO).
 • Spirit Airlines: seizoensgebonden vluchten naar Fort Lauderdale (FLL) en Orlando (MCO).
 • United Airlines (Star Alliance): seizoensgebonden naar Chicago (ORD), Denver (DEN), vluchten het hele jaar door naar Houston (IAH), Los Angeles (LAX), New York (EWR) en seizoensvluchten naar Washington (IAD).

Non-stop vluchten van Canada naar San José

 • Air Canada (Star Alliance): gedurende het hele jaar naar Montreal (YUL) en Toronto (YYZ).
 • Air Transat: seizoensgebonden vluchten naar Montreal (YUL) en het hele jaar door vluchten naar Toronto (YYZ).
 • WestJet: gedurende het hele jaar naar Toronto (YYZ).

Non-stop vluchten van Latijns-Amerika naar San José

 • LATAM: gedurende het hele jaar naar Lima (LIM).
 • Avianca (Star Alliance): gedurende het hele jaar naar Bogotá (BOG), San Salvador (SAL), Guatemala-stad (GUA) en Panama-stad (PTY).
 • Volaris Costa Rica: het hele jaar door naar San Salvador (SAL), Guatemala City (GUA), Cancún (CUN) en Mexico City (MEX).
 • Copa Airlines (Star Alliance): gedurende het hele jaar naar Guatemala-Stad (GUA), Panama-Stad (PTY), Tegucigalpa (TGU) en Managua (MGA).
 • Air Panama: het hele jaar door naar David, Chiriquí (DAV).
 • Aeromexico (SkyTeam): gedurende het hele jaar naar Mexico City (MEX).
  Volaris: het hele jaar door naar Cancún (CUN).
 • Edelweiss Air is momenteel de enige luchtvaartmaatschappij die non-stop van San José naar het Caribisch gebied vliegt. Ze vliegen seizoensgebonden naar Punta Cana (PUJ).

Costa Rica reizen beginnen bij Holland Hotels Costa Rica!